Küçük bebeğimiz doğduğunda korunmaya muhtaç ve bize bağımlı ama ergen öyle mi ? O bağımsız olma peşinde, bizden uzaklaştıkça büyüyecek…
Ergen danışanlarımın aileleri çoğu zaman çocukları ile nasıl iletişim kuracaklarını bilmediklerinden yakınırlar, en çok da sınırlar konusunda sorun yaşanır. Nerede durmalı ya da durdurulmalı ergen? Yapılması ve yapılmaması gerekenler neler diye sorarlarken aslında çoğu zaman gereksinim duydukları “hap” cümleleridir. Hemen çözüm bulmak isterler.
Ergenlik döneminde bir çocuğunuz varsa, ilk önceliğiniz sağlıklı iletişim kurmak olmalıdır. İletişim sadece duymak değil “dinlemektir”. Dinlerken zaman zaman durup soru sorabilirsiniz ama bu soruların amacı anlamaya çalışmak olmalıdır.Çocuğunuz onu yargıladığınızı hissettiği anda sizden uzaklaşır. Söylediklerini dinlemek, kabul ya da reddetmek değildir. Anladığınızı ona ilettiğinizde sadece bu bile dönüştürücü olabilir.
Eğer konuşma zorla yapılan bir iş ise direniş kaçınılmazdır. Hassas bir konuda, sizin istediğiniz zamanda konuşmak istemeyebilir bu nedenle zamanlama da önemlidir. O anda konuşmak istemiyorsa onun konuşmak isteyeceği herhangi bir zamanda sizin de hazır olacağınızı söyleyin. Tabii ki işin peşini bırakmayın.
Çocuğunuzla konuşurken kendiniz olun yani bir erişkin olun. Çocuklarla arkadaş olunmaz. Ergen, genç bir çocuk gibi davranan erişkini izlediğinde, erişkinliğe geçiş için ihtiyaç duyduğu erişkin modelini kaybeder.
Cevap vermeyi yüreklendiren sorular sorun. ” Niçin bu kadar inatçısın ?” şeklinde bir soru kimsenin cevap vermek istemeyeceği türden bir sorudur. Karşınızdakini savunmaya iter.
Çocuğunuzun konuşmasına izin verin. Ergen için erişkinle konuşmak zordur çoğu zaman da ana-babaları ile konuşmak daha da zordur. Ama, ebeveyn durmaksızın konuşuyorsa konuşmak daha da zordur.
Ders vermekten kaçının. Duygularınızı açın, ne hissettiğinizi neyin sizi kızdırdığını ya da telaşlandırdığını anlatın. Cümlelerinizi kurarken “ben” ile başlayın “hissediyorum” diye bitirin.
Doğru bulmadığınız bir davranışından söz edecekseniz , bunu çocuğunuzun beğendiğiniz özellikleri ile karşılaştırarak yapın. Olumlu sözlerle işe başlamak ergenin kendisini açmasını kolaylaştırır.
İdealistlikleri, politik fikirleri ortalığı karıştırır. Onlarla aynı fikri paylaşmanızı da istemezler aslında. Yeni geliştirmekte oldukları soyut düşünme yeteneğini kullanmak isterler. Onlara saygı duyun.
Sorun her ne ise bunu sadece onunla konuşun bir arkadaşı ya da kardeşi ile değil. Çocuğunuzun size olan güvenine saygı duyun.
Ciddi bir sorun yaşıyorsanız mutlaka eşinizle paylaşın. Eşler arasında çocuklarla ilgili çıkan sorunlarda temel neden çoğu zaman gizliliktir. Eğer konu eşinizle paylaşmanızı gerektirecek kadar önemliyse bırakın bunu çocuğunuz anlatsın, siz konuyu anlatırken destek olacağınızı belirtin.
Elinizden geleni yaptığınızı düşündüğünüzde ve buna rağmen her şey yolunda gitmediğinde kendinizi suçlamayın. Çocuğunuz araya mesafe koymak isteyebilir, ona zaman verin. Çok fazla çabalamak iletişimi durdurabilir. Ona düşünmesi için zaman verin.
Ergen ailesinin korumasından uzaklaşırken dışarıdaki dünyada kendisine yardım edecek değerleri kazanmış olmalıdır. Bu değerler kendi dürtülerini kontrol etme ve yönetebilmede ona rehberlik edebilmelidir. Kendini idare edebilmek aslında ergenlik döneminden önce öğretilmelidir çocuğa. Ailesinin güvenli ortamından uzaklaşmadan önce, açık, net sınır ve limitler öğretilmişse, ebeveyn olarak görevinizi yapmışsınız demektir.
Sakin olun…
Onları özgürleştirirken bizler de biraz daha büyürüz… Yeniden öğreniriz…
Bir yanıt yazın